Back to All Events

Lighthouse

Den 13:e september släpps ”Triple Amen”, debutskivan från Lighthouse - ett lekfullt projekt från en rutinerad kvartett bestående av Malin Wättring (tenor, sopransaxofon och klarinett), Staffan Svensson (trumpet, flygelhorn), Magnus Bergström (bas) och Peter Danemo (trummor, glockenspiel, tramporgel). Projektet föddes från början ur Danemos önskan att göra något i liten grupp tillsammans med Staffan Svensson och utvecklades sedan till en kreativ pendel av ny musik. - Jag och Staffan har en lång musikalisk historia tillsammans, berättar Danemo. Vi diskuterade musiker och vilken typ av sättning vi skulle ha. Jag hade ganska nyligen hört Malin Wättring och blivit förtjust i både hennes spel och sätt att skriva musik. Staffan föreslog basisten Magnus Bergström. Jag kände inte till Magnus och lyssnade in mig på honom och blev omedelbart gripen av hans stora klang och musikaliska spel. Albumet växte fram ur ett delat kompositionsansvar mellan Danemo och Wättring. Det började med en första träff med halvfärdiga skisser där de spelade, testade, jammade, skrattade och pratade massor. Efter det började kompositionerna ta form med Danemo och Wättring som drev varandra framåt i den kreativa processen. - Malin skickade en halvfärdig låt till mig, fortsätter Danemo. Det var ett slags råmaterial, där en hel del var givet och annat saknades. En väldigt rolig och utmanande uppgift. Det blev ”Väntan”. Jag skickade en sida ur ett av mina skissblock till Malin. Tillbaka kom en alldeles fantastisk låt som hon baserade på några ackord hon fann på min kladdiga sida. - En dag fick jag en enkel melodi av Malin, inga ackord, ingen tempoangivelse. Jag hade ingen aning om hur jag skulle gripa an det hela. Spelade och sjöng melodin om och om igen i flera dagar. Till slut gav jag upp och liksom fastnade på en fras som jag spelade längre och längre ned i basregistret på pianot tills den försvann. Plötsligt slog det mig hur jag skulle bära mig åt. Jag skrev ihop låten på mycket kort tid. Det var nästan som om jag stod vid sidan av och iakttog det hända. Det blev titellåten Triple Amen. Det som först kändes omöjligt blev möjligt först när jag slutade försöka.” Lighthouse vill inte sätta någon etikett på sin musik, vilket begränsar och stänger ute, mer än det tydliggör. Kvartetten vill heller inte säga att detta är musik för någon speciell grupp eller typ av lyssnare, inte heller att det kräver några speciella förkunskaper hos en lyssnare för att hen ska uppskatta det den gör. Lighthouse har en väldigt öppen klang då ackordinstrument saknas i kvartetten. Tätt samspel och varm kommunikation. - Jag tror att alla med nyfikenheten i behåll kan finna något att glädjas över i vår musik, avslutar Danemo Lighthouse debutalbum ”Triple Amen” innehåller 11 nyskrivna kompositioner och firas med en releasekonsert på Unity i Göteborg den 13:e september.

Konsertbiljett 160kr
Högskolestudent 100kr

Earlier Event: September 12
Jam at Unity
Later Event: September 14
Emily McEwan